Despre noi

Buchete de flori, livrari buchete de flori la domiciliu, aranjamente florale, Floresti, judetul ClujFloraria Hanca s-a nascut din dorinta unor oameni de a schimba perceptia consumatorului roman despre arta aranjamentelor florale,” din dorinta de a le arata oamenilor ca pe tija unui trandafir nu poti pune staniol decat daca este din ciocolata.” Drept urmare oferim o gama variata de produse si servicii printre care: buchete si aranjamente florale personalizate pentru orice ocazie, cosuri cu flori, cutii cu trandafiri, trandafiri criogenati, plante la ghiveci, lumanari (cununie/botez), obiecte decorative „hand-made” cadouri, organizare evenimente (corporate, nunta, botez, aniversari)… si bineinteles zambete.Firma noastra doreste sa ofere clientilor sai, confortul, fiind feriti de stresul si oboseala organizarii pe cont propriu a unui astfel de eveniment.

Suntem obisnuiti, ca floristi, sa fim nevoiti de multe ori, sa petrecem ore intregi in incercarea de a explica clientilor nostri cateva amanunte necesare si importante pe care, oricine care cumpara flori din floraria noastra sau apeleaza la serviciile noastre pentru evenimentele importante din viata lor, este absolut necesar sa le stie! Ce bine ar fi daca ar exista un mic indrumar despre cum sa te comporti cu un florist/wedding planner si lucrurile pe care trebuie sa le stii inainte sa apelezi la serviciile lor.

De cate ori nu a trebuit sa le explicam unor clienti de ce nu putem neaparat sa aducem anumite tipuri de flori iarna si de ce aranjamentele pentru nunta lor de vis, pot fi uneori scumpe. Am strans pentru voi, dragi clienti, cateva idei structurate, pe care orice client de-al nostru trebuie sa le stie. In acest mod, ne facem atat viata noastra mai usoara, cat si cea a clientilor. Pana la urma, acesta este scopul si misiunea noastra, sa avem un business si o viata echilibrata ca rezultat al timpului pe care l-am alocat sa ne autoeducam si sa ii educam, involuntar si pe ceilalti exact ce si cum sa ceara astfel incat toata lumea sa fie fericita! Crede-ne, nuntile nu-s foarte profitabile si nu ne imbogatim de pe urma lor. Aranjamente pentru nunta implica un volum mare de munca si destul de multe flori folosite (asta in cazuri fericite). Nu, florile nu-s scumpe pentru ca sunt pentru nunta ta, dar ca sa faci un aranjament perfect pentru o nunta inseamna ore intregi de munca manuala, poate ani de experienta in combinarea culorilor, a texturilor, a nuantelor si cunostinte despre cum faci florile sa reziste mai mult si sa fie exact dupa cum ai visat tu, viitoarea mireasa. Daca stai sa te gandesti, petrecem multe ore in care discutam cu mireasa, incercam sa intelegem ce isi doreste si cum ne putem incadra in bugetul ei (de obicei mult prea mic pentru cerintele extravagante pe care unele mirese le au), planificam designul, calculam costul florilor si al muncii noastre, comandam florile din import (pentru ca local se produc prea putine flori) si per total, aducem la viata intregul vis cu flori al miresei. Iar daca vorbim astfel, putem spune ca noi, floristii, producem arta personalizata la comanda, de multe ori chiar in mai multe exemplare! Ne bucuram cand reusim sa iti oferim buchetul de mireasa pe care l-ai visat! Insa ca acesta sa nu se pleosteasca in mijlocul nuntii tale, iti recomandam ca daca nunta ta este in plina vara, sa limitezi timpul pe care il petreci afara, cu buchetul, in plin soare, facand poze. La polul opus, si frigul intens poate ucide florile. Asa ca fa rapid cateva fotografii si cateva cadre mai apropiate cu buchetul dupa care roaga pe cineva sa duca buchetul inauntru, la umbra, racoare si sa il puna in apa, iar tu continua-ti in liniste sedinta foto. Cu drag de oameni și flori!

Cât costă un buchet de mireasa?

Aceasta este o întrebare pe care o primesc zilnic şi probabil o primim toţi cei care lucrăm în domeniul floristic.

Răspunsul este: Depinde…

Depinde ce tip de flori conţine, depinde de complexitatea lui, de dimensiunea lui, depinde de nivelul de prospeţime la care se livrează.Depinde de modul în care a fost realizat, depinde de sezonalitatea florilor folosite, depinde de abilitatea florarului de a le întreţine şi de a le procura.

Haideţi să discutăm despre preţul unui buchet concret. De exemplu, acesta: Fac o paranteză aici să vă spun o poveste.

„Un prieten care locuieşte în altă ţară, mi-a povestit că a mers la o florărie cochetă într-un oraş mare european. Şi că voia să cumpere un buchet de flori. Acolo erau expuse preţurile pe fir de floare, omul şi-a ales câteva, destul de multe, de fapt, având în vedere preţul destul de rezonabil al florilor individuale. Apoi, a cerut să îi fie aranjate florile într-un buchet. A fost întrebat dacă doreşte şi verdeaţă, dacă doreşte ambalaj, o decoraţiune, o panglică mai elegantă, spray de luciu pe frunze, dacă vrea tratament de hidratare. El, bineînţeles că a fost de acord cu toate propunerile florarului respectiv, ba chiar era şi încântat de ceea ce vedea.

Ei…la final, preţul buchetului era de 2 ori şi ceva mai mare decât preţul florilor, aşa cum şi l-a calculat el în cap. Adică de la 25 de euro a ajuns la 60 de euro, florarul explicându-i costul separat al fiecărei proceduri suplimentare în realizarea buchetului.Insa, el nu avea la el cei 60 de euro.Aşa că după ce s-a făcut roşu în toate stadiile…a cerut să i se desfacă buchetul şi a plecat în final doar cu florile simple, legate cu o panglică. Şi m-a sunat pe mine, să îmi povestescă ce a păţit el, înjurând într-un mare fel… sigur am auzit şi fraza: „mamă, ce bou sunt !!! „

Să revenim la buchetul de mireasă…

Cat costa un buchet de mireasa?

Preţul final al acestui buchet ţine cont de: preţul de vânzare al florilor (preţ de achiziţie + adaos comercial), materialele folosite, timpul de lucru pentru întreţinerea florilor, timpul alocat manoperei.Buchetul a fost realizat în luna noiembrie 2016, iar preţul este valabil pentru această perioadă din an.

De regulă, florile pentru evenimentele de sâmbătă se achiziţionează miercuri seară sau joi. După achiziţionare, florile trebuie curăţate, tăiate, hidratate şi depozitate în condiţii optime de lumină şi temperatură. Procedura de tăiere din cozi, schimbare apă în vas şi rehidratare se repetă cel puţin încă o dată până când folosim florile pentru nunţi, de regulă vineri. (Aceasta este o muncă pe care un vânzător de pantofi de exemplu, nu o mai prestează; la el, pantofii stau frumos şi cuminţi în cutii, fără să se ofilească dacă nu le schimbă cineva apa … ). Această muncă de întreţinere a florilor, ar trebui după părerea mea, să se regăsească şi în preţul final al unui buchet. Exemplu:

Compoziţie flori tăiate (preţ de vânzare în florărie):

 • 1 hortensie x 45 lei = 45 lei
 • 2 fire delfinium albastru x 20 lei = 40 lei
 • 8 trandafiri roz pal x 20 lei =160 lei
 • 8 ranunculus roz x 10 lei = 80 lei
 • 5 fire astilbe x 15 lei = 75 lei
 • 5 fire Craspedia x 6 lei = 30 lei
 • 6 frezii galbene x 8 = 48 lei

Alte materiale folosite:

 • Suport special tip microfon pentru buchete = 15 lei (cu adaos comercial)
 • Lipici floral Oasis pentru fixarea florilor în microfon şi evitarea pierderii lor = 15 lei
 • Panglică satin, banda, ace = 35 lei
 • Substanţe de hidratare Quik Deep şi hidratare la suprafaţă Finishing Touch = 20 lei

Muncă prestată/servicii:

 • Întreţinere flori până la momentul vânzării – o oră = 25 lei (este o muncă necalificată, o poate face oricine)
 • Manoperă – realizare buchet de mireasă – 2 ore x 50 lei = 100 lei (este o muncă creativă, calificată, pe care o poate face doar cel ce are experienţa necesară)

Total preţ buchet:  688 lei.


Cam aşa ar fi (cel puţin teoretic) o practică sănătoasă în calcularea preţurilor pentru buchetele de mireasă. Rămâne să avem încredere în noi, să facem cu drag ceea ce facem şi să ne respectăm propria muncă.

Într-o lume ideală, eu aş lucra absolut gratuit cu flori, pentru simpla mea plăcere. Şi de multe ori, chiar o şi fac. Doar că atunci când dezvolţi o afacere în acest domeniu, eşti nevoit să ai grijă cum gestionezi cheltuielile pe care le ai, pe de o parte, şi calculul preţului final al produselor tale, pe de altă parte, în ideea de avea şi profit. Iar dacă reuşeşti, eşti un florar fericit .

Am postat acest articol in speranta ca, clientii mei vor sti exact cum decurg lucrurile in florarie si ce implica aceasta munca superba.